Свечана академија поводом крсне славе и Дана општине одржана је 5.5. 2017. године у сали ресторана „ Кула“. Академији су присуствовали бројни гости протојереји Српске православне цркве, представници институција БиХ и Републике Српске, Града Источног Сарајева, сусједних општина, одборници, привредници, спортски и културни радници.

Поздрављајући присутне и честитајући славу грађанима општине и свима који славе Светог Георгија,  начелник Општине Маринко Божовић, истакао је да ће приоритети у наредном периоду бити развој инфраструктуре и стварање амбијента за боље услове живота и рада грађана Источне Илиџе.

„Наставићемо започете пројекте изградње модерних саобраћајница, паркинга, игралишта, као и изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у насељу Војковићи и осталим подручјима наше општине.“ Рекао је начелник Божовић.

„Кроз подручје општине пролази Магистрални пут Сарајево-Подгорица који је „кичма“ ове локалне заједнице, што ће бити искоришћено за развој постојећих и стварање нових пословних зона које имају за циљ смањење незапослености“.   

У свом обраћању истакао је да је у току усвајање стратешких докумената који предвиђају трансформацију општине у модерну локалну заједницу, са великим плановима у погледу даље реализације пројеката инфраструктурног развоја.

Крсна слава је прилика да се и они који су у општини Источна Илиџа у протеклој години радили најбоље и највише на пригодан начин награде. Најзаслужнијим појединцима колективима и спортистима у 2016. години додјељена су признања.

Признање општине „Плакета“ додјељена је Борачкој организацији „Илиџански борац“ за допринос у заштити права и интереса породица погинулих и заробљених бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца. Такође, Плакета је додјељена протојереју ставрофору Чеди Ђуреиновићу, за изузетан допринос у развоју српске духовности и његовању обичаја и традиције српског народа.

Захвалнице су додјељене:

– Тропиц малопродаја д.о.о. за успјешно пословање, запошљавање и значајан допринос економском и социјалном развоју општине Источна Илиџа.

( признање ће бити накнадно уручено)

–  Марији Барбасса Таддеи, за значајну и вриједну хуманитарну помоћ социјално

  угроженим лицима и породицама општине Источна Илиџа

( признање је преузела Боса Калинић, директорица Центра за социјални рад Источна Илиџа)

– Невенки Хаџибашиоглу, за хумано дјело и вриједну донацију материјалних

 средстава општини Источна Илиџа

– Српској православној црквеној општини Блажујској у Блажују, за допринос и   развој српске духовности и традицији. 

Награде и признања најбољим спортистима у 2016. години уручио је  начелник општине Источна Илиџа господин Маринко Божовић

Најбоља спортисткиња  општине Источна Илиџа у 2016. години је кошаркашица Шеховац Маријана, Омладински  кошаркашки клуб  „Игман“

Најбољи спортиста општине Источна Илиџа у 2016. годину је фудбалер Данел Блажић, Фудбалски клуб „Фамос“ 

По гранама спорта најуспјешнији спортисти у 2016. години су:

Данел Блажић (ФК Фамос), Стефан Шиљеговић (Џудо клуб Фамос), Давид Ковач (Карате клуб Игман), Елеонора Кујача (Карате клуб Игман), Стефан Јокић (КМФ Танго), Исидора Мичић (Теквондо клуб Тигар), Никола Домазет (Кошаркашки клуб Игман), Маријана Шеховац (Кошаркашки клуб Игман) и Момир Ашоња (Шаховски клуб Хендикеп).

Најперспективнији спортисти Општине су:

Игор Берибака (Рукометни клуб Игман), Мила Петровић (Џудо клуб Фамос), Анђела Кнежевић (Карате клуб Игман), Бошко Вујадин (ОФК Касиндо), Ђорђе Кујача (Школа фудбала Танго), Марко Шкрба (ФК Фамос), Лазар Миовчић (Теквондо клуб Тигар), Јелена Ковач (Кошаркашки клуб Игман), Јована Ђуровић (Ски клуб Игман), Страхиња Шућур ( Клуб реалног аикида КГБ).

Најбољи спортски клуб је Џудо клуб Фамос, који је у претходној години освојио 270 медаља, 108 златних, 73 сребрене и 89 бронзаних.

Најуспјешнији тренер је тренер Карате клуба “Игман”, Милета Вуковић, а најуспјешнији спортски радник је Зоран Трапара предложен од  Теквондо клуба “Тигар”.

Уручене  су захвалнице донаторима за допринос развоју и афирмацији спорта на подручју општине Источна Илиџа: Небојши Новаковићу, помоћном тренеру ФК „АИК“ из Штокхолма, за помоћ ФК „Фамос“. Захвалница је додјељена Пекари „Златно зрно“ која је помагала КМФ „Танго“, Карате клубу „Игман“ и Омладинском кошаркашком клубу „Игман“ као и Новој банци за помоћ Џудо клубу „Фамос“.

Најуспјешнији  спортски новинар у 2016. години је Недељко Лубура заслужан за промоцију спорта и спортиста на подручју Општине и Града.